Anotace "Menu ústavních a voličských očekávání "

09.04.2013 22:18

Menu ústavních a voličských očekávání /MÚVO/

zadání  projektu

autor: Petr Vavruška,  březen 2013

anotace

Naše Ústava má, podle jejího zesnulého spolutvůrce Vojtěcha Cepla i řadu evropských „zvláštnosti“. Chybí v ní úprava o státním vlastnictví, podnikání a o  přírodním bohatství a  je v ní výsloveně uveden hayekovský princip „co není zakázáno, je povoleno“. To spolu s úplnou absencí zodpovědnosti vládních činitelů za jejich rozhodnutí a s „mantrou Ústavy jako nedotknutelné posvátné krávy“, vytvořilo z ČR ráj tunelářů. Tato „malá opomenutí“ přišla Českou republiku na  biliony Kč. Stejnou relikvií je i volební systém, vylučující z možné kandidatury více než 98% voličů-nestraníků!!

Společnost rozkládá intenzivní pocit nespravedlnosti. I přes řadu izolovaných iniciativ navrhujících  novelizaci Ústavy, volebního systému a přijetí všeobecného referenda zatím konkrétní návrh dosud nikdo nepředložil. Proto se veřejnost stále častěji  táže jak dál?

Elektronický volební systém „Menu ústavních a voličských preferencí“ se pokouší na tuto otázku odpovědět. Volby a návrh kandidátů řeší na principech přímé demokracie s  využitím filozofií a informačních technologií 3. tisíciletí a snižuje mantinely přežitého stranického volebního systému. Jeho menu je sestavováno kandidáty i přímo voliči celého názorového spektra. Volební server pak nabídne každému voliči utříděné  sestavy kandidátů, které jeho očekávání nejlépe splňují. Nedodrží-li zvolení kandidáti slíbený program, mohou být svými voliči vyměněni. Porušení slibů signalizuje volební server.

Celkově tak volby budou mnohem méně o jménech politiků a jejich image, ale o lidech  schopných  nejsilnější očekávání veřejnosti aktivně rozpracovat a prosazovat pod bedlivým dohledem vlastních voličů. Interaktivní  přístup k volebním  datům předkládá občanům navíc i řadu dosud netušených možností.  

Takovýto volební systém musí být součástí nové Ústavy ČR, vycházející z občanské diskuse a přijaté celonárodním referendem! I přes účelovou rétoriku politiků je ale zřejmé, že od nich se v nejbližších letech žádného řešení nedočkáme. Proto zadání projektu „Menu ústavních a voličských očekávání“ specifikuje sled logických neideologických kroků, a pokouší se odpovědět i na otázky „Kdy, jak a s kým“ uskutečnit celý záměr.

Bez radikálních změn zdeformované demokracie v ČR, které si sami  prosadíme,  míříme na periferii Evropy. Jako počinek těchto změn je voličům nabídnuto i řešení situace, které  vychází ze situace vzniklé  po vypsání předčasných voleb v říjnu 2013.

Ke spolupráci na dopracování „zadání projektu“ v reálný projekt je vyzvána veřejnost prostřednictvím brainstormingu.

 

Seznam použitých zkratek:

MÚVO – Menu Ústavních a voličských očekávání

MÚO  –  Menu Ústavních očekávání,  dílčí čás projektu MÚVO

MVO  –  Menu voličských  očekávání,  dílčí čás projektu MÚVO

MVO-NOTA –  občanské voličské hnutí s  negativním hlasem pro stranické kandidáty

—————

Zpět


Diskuse: Obecné připomínky k tématu

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.