BRAINSTORMING k ZADÁNÍ PROJEKTU MÚVO

11.04.2013 16:58

Brainstorming k zadání projektu MÚVO

Demokracie  je společenské zpracování individuálních idejí. Ty však musí být navzájem posouzené a upravené podle společenských podmínek. Lidé si potřebují vzájemně korigovat nepřesnosti v jednotlivých idejích. Arjen Nijeboer

 Možné námitky proti návrhu

Většina nových myšlenek se v počátku setkává s odporem a odmítáním, aby byly později všeobecně přijaté. Už lze vidět řadu námitek proti projektu, hlavně od politiků, proč je takovýto systém populistický, nerealizovatelný, a že k tomu český volič ještě nedorostl. Jak dlouho by měl ale ještě dorůstat? Dalších 23 let?. Je třeba sledovat kdo, proč a v jaké funkci takové námitky vznáší a požadovat od něho kvalifikované vysvětlení. A následně  je oponovat s vyšší erudicí. Tu lze nepochybně nalézt u nejširší veřejnosti,  která vytvoří i silný tlak na změny. Ale třeba se najde i politická strana, která bude ochotná podobný model voleb akceptovat. Pak se jí rád omluvím za paušální kritiku. A jsem si ale jist, že tím taková strana může jen získat na své popularitě.

Je třeba se připravit na řadu zpochybňujících názorů na e-volby, přímou demokracii i na popsaný systém. S některými jsem se již setkal a pokouším se je oponovat..  Na jiné námitky hledejme odpovědi  v celospolečenské „konstruktivní diskusi“. Této diskusi, jejímž cílem je hledání invence, jsem se  pokusil dát určitou logickou strukturu vycházející z oblastí, které projekt MÚVO  může významně ovlivnit.

Proto prosím diskutující, aby své příspěvky směřovali vždy k vyznačenému tématu. To umožní jejich lepší zpracování. Pokud jsem  některá závažná témata opomenul, je možné navrhnout jejich přiřazení. Prosím také o max. věcnost a sdělnost příspěvků, s obsahem definovaném nejlépe již v první větě. A zároveň o respektování níže uvedených pravidel takovéto burzy nápadů - brainstormingu. Připomeňme si je.  

Budou otištěny pouze názory rozvíjející, nebo korigující základní myšlenku. Názory vymykající se pravidlům brainstormingu, nebudou na tomto webu zveřejňovány. Ta totiž přímo vylučují jednoznačné odsudky a vyžadují nové, neotřelé, pro mnohé i naivní nápady. To však neznamená, že se ztratí třeba i demagogické vyjádření typu  „Zavedení registračních pokladen je nesmyslným nápadem levice“. K tomu bude vymezený odkaz „Jiná diskuse“ kde může kritik umístit svůj oponentní odkaz mimo diskusní server a řádně jej dovysvětlit. Lepší možností je připravit vlastní návrh, respektující deklarovaná pravidla.

Protože se mi nepodařilo nalézt český web, který by byl schopen uveřejnit zadání projektu v plném rozsahu, a navíc k němu organizovat diskusi, připravil jsem, především k tomuto účelu tyto stránky. Zde  se od kapitoly Brainstorming k zadání projektu MÚVO příslušná diskuse otevírá. Máte-li tedy podnětnou připomínku, identifikujete-li slabinu, či přicházíte-li s podnětnými návrhy zapište je jednoduše pod příslušná témata. Příspěvky této burzy nápadů zpracuji až v závěrečné rešerši. Předpokládám, že ty inspirativní /s odkazem na jejich autora/  budou v projektu „Menu ústavních a voličských preferencí zapracovány.  Jiné připomínky nevztahující se přímo k tématům, zapište prosím do „Knihy návštěv“.  Velice uvítám nabídku spolupráce.

 

—————

Zpět


Brainstorming k zadání projektu MÚVO

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.