* Elektronické volby jsou cestou k přímé demokracii

11.04.2013 22:19

Elektronické volby jsou cestou k přímé demokracii

(-) Těžiště debat o el. volebním systému v ČR je především v problémech kolem jejich bezpečnosti, ale prakticky se nezabývají tím, co může demokracii přinést. Hlavní hrozbou jsou v těchto debatách hackerské útoky, falšování identity, šíření počítačových virů, možné kupování hlasů. Pokud jde o manipulaci v připadě e-hlasovaní, uvádí se např., jak firma Diebold pomohla G.W:Bushovi v Ohiu volby vyhrát.

 

(+) Poučme se z neúspěchů a hledejme inspirace k el. volbám tam, kde se již osvědčily! Námitkám  proti  el. volbám lze oponovat, že není problém naopak připravit obsáhlou rešerši o falšování klasických voleb, které nedokázaly identifikovat ani zahraniční týmy pozorovatelů ze zahraničí.

V ČR se e-volby připravují už snad 6 let. Je dluhem dvou minulých vlád i opozice,  že je nebyly schopny spustit ke sněmovními volbám v r. 2014.  MV, zpoždění alibisticky vysvětluje finanční náročností a špatnou zkušeností některých zemí.  Určující však musí být zkušenosti kde to funguje. Proč tedy detailně neprozkoumat funkční estonský, či skandinávské volební systémy? A nepoučit se třeba i ve Venezuele, o jejímž volebním systému ředitel venezuelské pobočky Carterova centra konstatuje, že každý volební krok počínaje předvolební registrací voličů, přes samotný volební proces až po sčítání hlasů je zde díky plné automatizaci jedinečný a neexistují žádné podněty naznačující podvody. Po prozkoumání 92 volebních systémů ve světě míní, že „venezuelský volební systém je jedním z nejvyspělejších nejen na západní hemisféře, ale na světě.

Technologii dodala společnost Smartmatic, která nabízí řešení „na klíč“, které přizpůsobí podmínkám země. Podle jejich údajů bylo konce  r. 2012 podáno více než 1,5 miliardy auditovaných hlasů v nejrůznějších zemích světa. Kromě řady  mezinárodních organizací jej ocenil např. i velvyslanec EU při volbách na Filipínách r.2010. https://www.smartmatic.com/solutions/electoral-solutions/view/article/next-generation-voting-technology/

 

(+) Když existují funkční systémy, tak co je prostě koupit – navrhuje Jan Larysz. Pár drobných úprav k napojení na náš registr obyvatel, a hotovo. Jiný blogger Petr Vileta oponuje, že jsme v Česku. Zakoupený systém, by zde přestal fungovat hned po 1. pozměňovacím návrhu k zákonné normě.

Copak už dnes nemáme ověřený podobný systém, kterým jsme, sice jen někteří, ale úspěšně absolvovali sčítání lidu přes internet v r. 2011,  ptá se dále Jan Larysz? Někomu vadí, nebo se takovéto volby bojí, protože by ve funkčním systému voleb, mohlo někoho napadnout prosadit přímou demokracii se systémem referend ke každé možné situaci, jako např. majetkových přiznání, odvolání poslance, vlády atd. Pak by takové referendum bylo za hubičku a hlavní argument používaný dodnes, že každé volby stojí miliardy, by pozbyl na významu. Pro některé strany řízené kmotry je to hrozná představa a takovému možnému vývoji je nutné za každou cenu zabránit.

 

(-) Pro politické strany v ČR není přechod k el. systémům prioritou. Z technologického hlediska by zavedení on-line voleb bylo podle odborníků rychlé. Čas by zabraly spíše administrativní úpravy. Náklady na zavedení internetových voleb odhaduje MV na cca 300 milion Kč. Lukáš Lojka z HP považuje za největší bezpečnostní hrozbu v Česku nedotaženou legislativu nebo to, že informační systémy státní správy nebudou dostatečně propojené. "A musí se změnit legislativa, prioritně volební zákony", říká.

Nevýhody a rizika elektronického hlasování  převažují nad přínosy a  to i když se může zdát elektronické hlasování krokem vpřed, tvrdí  např. stínový  ministr vnitra Jaromír Tejc. ČSSD důrazně odmítá, aby pod rouškou přípravy el. hlasování, v době krize utrácel náš stát stovky milionů Kč, když je téměř jisté, že elektronické hlasování nebude v ČR zavedeno přinejmenším v příštích 10 letech. Za současné pravicové vlády navíc hrozí riziko dalšího „elektronického tunelu“.

 

(+) rezolutního prohlášení J. Tejce lze souhlasit jen s poslední větou.  Je  ale zarážející tvrzení, že přinejmenším v příštích 10 letech nebude v ČR elektronické hlasování zavedeno. Jak to stínový ministr ví? Nedává špatný signál svým potenciálním voličům a zejména těm mladým? To má tak nízké mínění o schopnostech své strany a svého resortu? Za tímto názorem může být ale i jistota, že ČSSD v příštích i dalších volbách zvítězí - tak proč vlastně stávající systém měnit? 

"Manipulovat lze se vším. Se stroji, paměťmi, i s tím, co je na papíře," tvrdí americký profesor Avi Rubin. Pro el-volby argumentuje tím, že posílat obrovské sumy přes internetové bankovnictví se nikdo nebojí. Vždyť IT zásadně změnily náš život. Nová generace už není společností vyznávající kamenné instituce a vyřizování záležitostí se stále více přesouvá do virtuálního prostoru. A nikdy v historii neměla společnost tak účinné a mocné nástroje, dosažitelné naprosto jednoduše z téměř každé domácnosti. Srovnejte si telekomunikační a internetové služby, identifikační a platební  systémy  před 10 lety a dnes. Tempo rozvoje společnosti se celosvětově neustále zrychluje geometrickou řadou.. Splní-li se prognoza pana Tejce, staneme se skanzenem nejen pro Evropu. Uvítal bych proto, kdyby  ve  světle  mnoha dalších  argumentů, své stanovisko přehodnotil.

 

(+) Elektronické hlasování by výrazně rozšířilo možnosti lidí aktivně a jmenovitě vyjádřit svůj názor na společenské problémy říká Jan Fišer. „Je nepochybné, že e-petice by značně zesílila hlas lidu. Všichni vidíme, jak velký vliv na veřejnou debatu má internetové zpravodajství a diskuze. Někteří si to pochvalují, jiní si naopak stěžují. Ale e-volby či e-petice jsou jednoznačně pozitivní věcí. Tady nejde o bulvární senzace, či šíření nenávisti. Jde o osobní vyjádření postoje, o hledání pozitivního řešení, o aktivní zapojení občana do veřejného dění“.  Je ověřeno, že elektronické volby vedou k vyšší účasti voličů, zejména těch mladších.

Příklad z Estonska: Tato malá postsovětská země dokázala v elektronizaci veřejné správy předčít západní státy. Od r.2007 tu mohou všichni volit do parlamentu z PC. Volič se prvně identifikuje svou čipovou občankou. Tu "projede" čtečkou a zadá první PIN, který dostal k dokumentu. Server v registru obyvatel ověří, zda je způsobilý hlasovat. Nedisponuje-li čtečkou, může ověřit svoji příslušnost pomocí mobilu, vybaveného speciálním čipem. Poté se zobrazí seznam kandidátů a následuje volba. Výsledek je anonymní. Volič své rozhodnutí potvrdí zadáním dalšího kódu a zobrazí se mu potvrzení, že byl výsledek zaznamenán.

 

(+)  Elektronická přímá demokracie není pouhá computerizace voleb tradičních. Související pojmy jsou open source governance a collaborative governance. Na webu vzniká spousta aplikací pro podporu elektonické přímé demokracie, některé z nich jsou sdruženy v komunitě metagovernment, které slouží pro sdílení standardů a jiných informací o projektech.

Politiky často používané argumenty jako populismus a vysoké náklady na realizaci e-voleb jsou zcela zavádějící. Neexistuje totiž efektivnější a smyslupnější investice než zajištění plně demokratických voleb umožňujících naprostou adresnost a odpovědnost se zpětnou vazbou.  Po jejich zavedení se tyto náklady nepochybně mnohonásobně vrátí. Chceme-li změnit společnost, zamezit rozklad státu, neexistuje jiné praktické cesty. Nebo znáte jinou? Jestliže ano, zapojte se aktivně do tímto projektem organizovaného brainstormingu!

 

—————

Zpět


Diskusní téma: * Elektronické volby jsou cestou k přímé demokracii

Datum: 14.05.2013

Vložil: Kamil Gregor

Titulek: Elektronické volby

Celkově mám dojem, že Váš projekt je příliš ambiciózní. Co popisujete bude asi jednoho dne fungovat, ale překvapilo by mě, kdybych se toto dožil. Připomíná mi to návrhy na sjednocení Evropy v raném novověku. Podle mého názoru je efektivnější investovat svoji energii do vývoje "malých užitečných věcí", tedy aplikací, které sice nespasí svět, ale najdou si mezi voliči svoje místo. Co jiného je oceán než velké množství kapek?

Odpovědět

—————