Manuál voliče volebního serveru MÚVO

11.04.2013 16:50

Manuál voliče volebního serveru MÚVO

(jedno z možných modelových řešení)

Design  ovládacího panelu  viz.  příloha

Přihlašení do elektronického  systému

Přihlašte se na volební server MÚVO podle později stanovených pravidel připravených státním informačním systémem. V záhlaví prvního sloupce sloužícímu k doplňování vlastních očekávání se objeví vaše jméno,  nebo váš kód. Pokud budete chtít aby vaše volba zůstala tajná, stiskněte tlačítko „tajná volba“ (to vás ale zbaví práva zúčastnit se kontroly svého poslance i možnosti podílet se na jeho odvolání).

Doplňte svá volební očekávání

Stiskněte tlačítko „moje volební preference  a do příslušné buňky prvního sloupce doplňte k jednotlivým položkám menu své preference. Můžete rozlišit jejich váhu, kdy váha 1 označí souhlas, a váha 2 zásadní stanovisko. Nechcete-li, nebo neumíte zaujmout stanovisko, zapíšete 0. Je-li vám položka lhostejná, zůstává pole nevyplněné /alternativně lze rozsah váhy ještě rozšířit/. Dvojklik na poli preference vás přepne do jejího kmenového listu s řadou detailních informací, které mohou usnadnit vaše rozhodnutí.

Srovnejte kandidáty

V základním stavu jsou kandidáti řazeni podle abecedy, bez ohledu na stranickou orientaci. Stisknutím tlačítka „srovnat podle naplnění mých preferencí“ vznikne pořadí podle naplnění vašich preferencí, přičemž score vašich shod s kandidátem se zobrazí v červeném součtovém poli kandidáta. Jiná možnost je dána tlačítky srovnat „podle politických stran“ nebo „podle profesí“.  V tomto případě lze k výběru přihlížet i z pozice nezbytných odborností v parlamentu. Ve všech případech lze zobrazit procentuální podíl zvolených skupin. Vymáčknutím tlačítka se řazení vrátí do výchozího stavu.

Tlačítko „variantní předvýběr“ umožní nezávazně zkoušet libovolné sestavy vaší volby. V poli „statistika preferencí“ lze průběžně sledovat on-line vývoj volby v rozlišení „bez váhy a „s váhou“. To může být do určité míry i jedna z kontrolních funkcí voleb. V levém horním rohu se zobrazuje aktuální počet voličů.

Výběr kandidáta

Dvojklikem na  „tlačítko kandidáta“ se přepnete do jeho kmenového listu, obsahujícího všechny povinné informace o něm, usnadňující vaši volbu.

Volba vybraného kandidáta

Označte vybraného kandidáta a stiskněte tlačítko „volba vybraného kandidáta“.  Přehled vámi zvolených kandidátů zobrazíte tlačítkem „přehled mnou vybraných kandidátů“. Vaši volbu můžete kdykoliv v průběhu voleb měnit jak v elektronické formě tak i později ve volební místnosti.  

—————

Zpět