* Odvolatelnost poslanců + členění programů

11.04.2013 22:35

Odvolatelnost poslanců + členění programů

 

(-) Na čem selhává současná zastupitelská demokracie. Občané volí především podle informací, které mají momentálně k dispozici. Ty jsou ovlivněny hlavně tím, co je jim předloženo ve volební kampaní. Vyjde-li však během výkonu jejich mandátů najevo, že se stali obětí podvodu, mají smůlu. Mohou sice kritizovat, ale takto zvolený  podvodník  je do konce jeho funkčního období neodvolatelný. To ale není demokracie, tedy vláda lidu. Jen v systému parlamentní parodie na demokracii je možné, aby nám nadále vládla vláda s 5% (!) podporou, píše Milan Daniel. Dělník či technik  dělájící chyby je propuštěn (bez odstupného a trafiky). Proč to nepraktikovat u těch, kteří by měli být nejlepší z nás? Helena Zeťová

 

(-) Demokracie znamená, že lidi zapojíte. Základním úskalím volebního procesu je, že volba má být tajná. To, jak konkrétní člověk hlasoval, nemá vědět nikdo. Provazání identity voliče s hlasem je ale velký problém. Historie má mnoho zkušeností, jak se často nakladá s nositeli jiných než "správných" názorů. Často i tam, kde je navenek demokracie. Volič musí mít jistotu, že ho nikdo nebude likvidovat kvůli "nevhodnému" hlasu. Tomáš Kolský 

 

(-) Nespasí nás žádné odvolávání poslanců tvrdí senátor Petr Pithart. „Lidé pochybují o  kompetenci politiků a jejich dobrých úmyslech. A pak začnou pochybovat i o samotné demokracii. Ale před tím varuji. Až lidé vyzkoušejí nějaké jiné, "lepší" možnosti než demokracii, budou trpce litovat. Kontrolu moci zajistí právě jen boj o moc (a dělba mezi jednotlivými mocemi), jakkoli může být odpudivý. Nespasí nás žádné odvolávání poslanců (kdo by je odvolával, když se neví, kdo je volil?)“

 

(-) Politici se vždy zaklínají demokracií. Málokdo zpochybňuje demokratické principy, ale existuje množství názorů, že současné dění v ČR má ke skutečné demokracii hodně daleko. Z prohlášení Petra Pitharta je zřejmé, že si nechce, nebo nedovede představit jiný, efektivnější demokratický systém. A položte si otázku: Který poslanec nebo senátor si  odhlasuje zákon,  že poruší-li hrubě svůj deklarovaný program  může být odvolán?  Ve volebním  systému MVO jde tedy o to aby se principy demokracie staly vykonatelnými, snadno  kontrolovatelnými a aby se nestaly zástěrkou nevolené moci.

     

(+) Jak zajistí MVP odvolatelnost poslanců?  Je třeba zavést jasné a prakticky proveditelné procedury odvolání volených zástupců voliči na všech úrovních zastupitelského systému. O tomto oprávněném požadavku se mnoho mluví, ale ještě nikdo nedefinoval  jak to v praxi zajistit. Pokusme  se o to!

V demokracii je nepřípustné, aby demokratický mandát svrhla opozice, nebo dokonce hrstky samozvaných aktivistů. Pak je určitě namístě Pithartova otázka „kdo by je odvolával, když se neví, kdo je volil?“  Tato otázka, nemá v klasických volbách řešení. Ale elektronická volba to dokáže zajistit. V případě  hrubého porušení programu,  ke kterému se poslanec před volbami zavázal (např. k problematice hazardu), přidělí systém právo navrhnout a hlasovat o jeho odvolání, právě jen těm voličům, kteří ho volili. Tato kontrola může probíhat např. v pravidelných ročních intervalech, následovaná případnými doplňovacími volbami. Mechanismus odvolávání poslanců nabízí celou řadu jiných variant, které se mohou stát předmětem celonárodní diskuse.  

Poslanci budou mnohdy postaveni i před hlasování o zákonech, které nemusí být součástí Menu voličských preferencí. Zde jim bude dána důvěra vyplývající ze zodpovědné volby a kontroverznější hlasování budou moci na volebním serveru osvětlit.

Volební právo a jeho výkon nesmí zůstat tajné či anonymní; může být pouze neveřejné, ale systémem dohledatelné a dokumentovatelné. Proč ale tajit to, koho volím? Nerozumím, z čeho můžete mít strach. Chcete-li mít možnost odvolat poslance, které jste si volili, musíte se za svůj názor postavit a tedy se nějak identifikovat. Je to  nepochybně mnohem účinnější a statečnější, než účast na desítkách nejrůznějších demonstrací, kde můžete být navíc bez problémů monitorováni. 

Pokud přece jen o výkon jednoho ze základních principů přímé demokracie nestojíte, nebo máte obavy z prozrazení vaší volby, zmáčnete tlačítko „tajná volba“ a  váš postoj zůstane utajen. Autor projektu věří, že voličů, tajících svoji volbu a vzdávajících se tak možnosti podílet se na odvolání poslanců, tedy na jednom z nejsilnějších nástrojů  přímé demokracie, bude minimum.

—————

Zpět


Diskusní téma: * Odvolatelnost poslanců + členění programů

Datum: 14.05.2013

Vložil: Kamil Gregor

Titulek: Odvolatelnost poslanců

Tajnost volby je jednoduché a účinné opatření proti nátlaku na voliče a proti politické diskriminaci. Pokud bude Váš systém obsahovat možnost dohledat, jak volič hlasoval, tak můžete na prosazení Vámi navrhovaných změn rovnou zapomenout, to Vám každý omlátí o hlavu.

Odpovědět

—————

Datum: 14.05.2013

Vložil: Kamil Gregor

Titulek: Odvolatelnost poslanců

Odvolávat není podle mého názoru nutné, stačí opětovné nezvolení.

Odpovědět

—————

Datum: 14.05.2013

Vložil: Kamil Gregor

Titulek: Odvolatelnost poslanců

Jak bude při automatické kontrole souladu preferencí a reálného hlasování určováno, co ještě je a co už není "související"? Pokud se kandidát ztotožní se snížením sazby nějaké daně o 1% a pak bude hlasovat pro snížení o 2%, bude to porušení očekávání? A co snížení o 3%? O 4% A zvýšení o 1%? O 2% A tak dále a tak dále. Co hlasování o otázkách, která nebyla do voličských doporučení vůbec zahrnuta (například o skutečnostech, které nastaly po volbách)? Bude kandidátovi umožněno, aby zpětně změnil svoje preference, pokud změní názor? Chápu, že ve výsledku rozhodnou voliči hlasováním, ale pořád někdo musí rozhodnout, zda jim bude předložena možnost hlasovat.

Odpovědět

—————