* Omezení vlivu mediokracie

11.04.2013 22:37

Omezení vlivu mediokracie

 

(-) Nedejme se klamat nátěrem zdání demokratických voleb. Dnes mají do médií před volbami přístup pouze vyvolení, a přes citlivé síto se cedí ti, kdo by mohli ohrozit zaběhané pořádky. Moderními komunikačními prostředky lze dnes masy přimět, aby jednaly v souladu se zájmy těch, které na obrazovkách nezahlédneme. Platnost názoru se vyjadřuje často pomocí kvantitativních měřítek. Média a "nezávislí novináři" se jim za přiměřenou cenu již postarají o výsledný obraz těch, které chtějí buď zhanobit, nebo katapultovat k moci.

Např.  v r. 1996 se v Rusku schylovalo k druhé volbě prezidenta. Vyhlídky Jelcina byly 3%. Přesto Berezovskij, známý ruský oligarcha, v rozhovoru se Sörösem prohlásil, že prezidentem bude Jelcin.  Sörös namítal, že to vzhledem k pádu jeho popularity nebude možné. Berezovskij, který měl tehdy v rukou masmédia, prohlásil: Uvidíte, my ho prohlasujeme. A prohlasovali ho. A Rusko nastoupilo cestu bezohledného mafiánského  neoliberalismu. 

 

(-)  Britské listy vzpomínají volbu našeho prezidenta,  při níž byl názor Táni Fischerové zanedbatelný, protože její štáb neměl k dispozici finanční a mediální   prostředky i jiné spíše zákulisní výhody, jaké měl k dispozici např. ministr Schwarzenberg, jeden z nejbohatších mužů Střední Evropy, který  měl  na  volební kampaň  desítky milionů  (paní Fišerová 135 tis.).  Co pak zmůžou  takoví idealisté proti mediální smršti, tlustým šekovým knížkám, školeným štábům znalců náborů a reklam a – v neposlední řadě – proti sponzorům, kteří dobře vědí, kam uložit ziskuchtivé peníze?

 

(+) Proti mediokracii lze bojovat tak, že se v ní společnost naučí orientovat. Zjistit, kdo  příslušné médium vlastní,  kdo tam masívně inzeruje, zjistit profil „sloupkařů“, chrlících několik  „zasvěcených“ komentářů na objednávku týdně. Jinak než vlastní participací to nepůjde myslí si Bohumil Kartous.  Má určitě ve značné míře pravdu. Ale lze  tomu napomoci i volebním systémem, umožňujícího odvolatelnost politiků.  Ten může napomoci tomu, že se masivní investice do korupce poslanců via média nevyplatí. 

—————

Zpět


Diskusní téma: * Omezení vlivu mediokracie

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.