Příklad kmenového listu - navrh preference v MVO

11.04.2013 22:55

 

Příklad kmenového listu navrhované preference  v Menu volebních očekávání

Kmenový list menu voličských očekávání

Návrh  Znovuzavedení registračních pokladen a výběr DPH pomocí systému

             Uniform   Invoice Lotery

Vkladatel občan Jiří Smutný, Jílemnice  3.10.2012

Zdroj Jiří Baťa1 www.blisty.cz/art/65057.html  7.9,2012

Důvodová zpráva návrhu 

Levicová vláda se již v r.2005 rozhodla zavést registrační pokladny s fiskální pamětí, do níž se zapisují veškeré plus a mínusy na pokladně a úprava paměti je uživatelsky nemožná. Tehdejší ministr financí přislíbil, že náklady na jejich pořizování budou do značné míry hrazeny pomocí daňových úlev. Zákon však byl po vítězství pravice v r.2007 anulován.

Čas ukázal, že dnešní finanční chaos v ČR se skládá, mj. také z velmi špatného výběru daní v podnikatelské sféře. To vede vládu k neustálému zvyšování DPH (několikerému za poslední léta). Očekávaný efekt v příjmu do státního rozpočtu se nedostavuje, naopak klesá ekonomická výkonnost, kupní síla je menší než se (naivně) očekávalo, zato se mnozí občané dostali do nezávidění hodných situací, ba dokonce až na hranici bídy.

Tragickým důsledkem  zrušení povinnosti registračních pokladen není jen špatný výběr daní, ale i to, že Nečasova vláda neuhlídala černý trh s lihem - výsledek 40 mrtvých, prohibice, zákaz vývozu lihu, světová ostuda. Podle odhadů  je v r.2012 každá druhá láhev falešná. Podobný černý trh trvá léta v prodeji tabáku aPHM.

Jen pro ilustraci tehdejší argumentace ministra průmyslu Římana z ODS k zavedení pokladen: „Lidé vymyslí tisíce způsobů, jak to obejít. Ne proto, že jsou zkažení a činí jim hříšné potěšení přestupovat zákony, nýbrž prostě proto, že takový předpis odporuje jejich základnímu právu - právu sledovat svůj vlastní zájem a právu nebýt obtěžován státní mocí nad míru nezbytně nutnou. Jak pravil Thomas Hobbes: "Svoboda poddaného je v absenci zákonů."

Zahraniční zkušenosti

Popis výběru DPH a Uniform Invoice Lotery na  Tchaiwanu..

Všichni podnikatelé na Tchajwanu musí používat registrační pokladny. Každý účet z registrační pokladny má unikátní osmiciferné číslo. Každého 25. dne v lichém měsíci pořádá ministerstvo financí velkou státní loterii. Vylosují šest výherních čísel (něco na způsob naší Sportky) a lidé si zkontrolují všechny své účtenky za předchozí dva měsíce. Pokud občan zjistí, že se poslední vylosované trojčíslí shoduje s trojčíslím jeho účtenky, vyhrává v přepočtu 22800 Kč. Za čtyřčíslí 114 tisíc, za pět čísel 45600 a tak postupně až 228 milionů Kč. Přitom je úplně jedno, zda byla účtenka za deset tchaivanských dolarů, nebo za desetitisíce.

Tchajwanský berní úřad si tak vlastně z celého národa udělal kontrolní orgán, který žádnému obchodníkovi neodpustí nevystavení daňového dokladu. Navíc vítězné účtenky, za něž si vyzvedne občan svou výhru, zadá finanční úřad do počítače a zkontroluje, zda se údaje shodují s tím, co přišlo z registračních pokladen od podnikatelů. Pokud ne, tak běda. Je to ďábelsky jednoduché a neuvěřitelně účinné. Uvádí se, že zavedením této státní loterie (oficiálně se to jmenuje Uniform Invoice Lotery) se zvýšil na Tchaj-wanu výběr daní o 75%!

Všichni Tchajwanci jsou  posedlí sbíráním účtů v obchodech. Bez rozdílu, zda si kupují láhev vody, ledničku, oděv, nápoj nebo prací prášek, si účtenky pečlivě ukládají. Pokud si sám spotřebitel účtenku nevzal, je mu prodávajícími de facto vnucována. Daňová loterie tam funguje 50 let a všichni si díky ní zvykli, že je normální platit daně. Autor uvádí, že se tam nikdy nesetkal s žádným pokusem obejít tento systém. Zřejmě díky tomu, že všichni řádně platí daně, je na Tchaj-wanu jednotná sazba daně z přidané hodnoty (DPH) jen 5 %!

Návrh způsobu realizace v České republice

Pokud by se realizoval způsob praktikovaný na Tchajwanu, jistě by se výběr daní nejen mnohonásobně zlepšil, čímž by se výrazně zlepšila rozpočtová situace, ale také by to umožnilo výrazně snížit sazby DPH na úroveň, že by byli spokojeni jak občané, tak stát. Navíc loterijní systém by občany vedl k vymáhání účtenek, což by vedlo k nutné poctivosti podnikatelů a navíc by slosováním potěšilo nemalou řadu spotřebitelů.  Snaha naší vlády s cílem dostat se v rozpočtu pod 3% HDP by mohla mít reálný výsledek.

K realizaci podobného systému očekáváme, že parlament ČR požádá parlament Tchajwanu o know-how a o možnost detailně prostudovat systém Uniform Invoice Lotery příslušnými českými odborníky. Výstupem mise bude projekt, včetně  připravy legislativního rámce, který se předloží sněmovně ke schválení. Dojde-li k realizaci  bude tchajwanská strana požádána o expertní dohled.

Požadovaný termín realizace  Do jednoho roku po ustanovení nové sněmovny.

Konstruktivní diskuse

Jiná diskuse  www…….

 

—————

Zpět


Diskusní téma: Příklad kmenového listu - navrh preference v MVO

Datum: 23.01.2024

Vložil: Bryanvog

Titulek: magnificent info 2024

Thanks for great info. What trips can you recommend in 2024? Astro tourism, eco diving, home swapping, train stations are the new food destinations,sports tourism, coolcationing, gig tripping, private group travel?

Odpovědět

—————

Datum: 15.12.2023

Vložil: Michaelpield

Titulek: Buy Roxithromycin Online

Antibiotics Without Prescriptions Buy - Special offer: Save up to $498 - buy antibiotics online and get discount for all purchased!

Odpovědět

—————