* Systém nadnárodního dohledu

11.04.2013 22:29

Systém  nadnárodního dohledu

(-) Elektronické volby se v řadě zemí neosvědčily. Po neúspěchu v Německu, Nizozemí a Francii, v uplynulém desetiletí, tvrdí zjednodušující odsudek, že se již nenajde ve světě mnoho zemí, které ještě e-volební systémy prosazují. Lze tak uvést např. Open Source Digital Voting Foundation vyvíjený z popudu vlády USA, který byl pozastaven. Tým z university v Michiganu byl totiž schopen nabourat systém do 36 hodin poté, co byl předán k testování. Ukradl šifrovací klíč potřebný k dekódování "tajných" hlasovacích lístků. To umožnilo změnit hlasování, zjistit, kdo již hlasoval pro a totožnost těchto voličů, nainstalovat skript, který by automaticky změnil všechny hlasy odevzdané v budoucnosti na stejném systému, nainstalovat si i zadní vrátka.  https://www.bradblog.com/?p=8118.

 

(-) Pokud se začne volit elektronicky a daný projekt nebude opensource, aby byly vidět zdrojové kódy, tak přestanu chodit k volbám. Jan Valčík

 

(+) Dohled nad správnou funkcí e-volebního systému. Domnívám se, že mnohem snadnější a věrohodnější se může stát přímá kontrola nadnárodního týmů IT odborníků nad počítačovým systémem, jehož struktura bude všeobecně známa, a který bude mít k tomuto účelu vytvořené kontrolní mechanismy. A zveřejnění struktury volebního sw  na internetu, kde si ho může každý stáhnout a prostudovat, je již dnes ověřeno v severských zemích.

Praktický dohled navrhuji realizovat ve dvou úrovních: nižší voličskou po internetu a vyšší zpracovatelskou po pevných a bezpečných pronajatých spojích. Zpracovatelská úroveň  může být on-line propojena ke kontrolním stanovištím nadnárodního dohledu situovaného nejlépe ve dvou zemích. Zde budou nezávislí IT odborníci monitorovat regulérnost voleb a správnou funkcí počítačového systému. Takovouto  pevnou síť, s libovolnou přenosovou kapacitou, lze dnes bezproblémově a poměrně levně zřídit, nejlépe na optických spojích, buď trvale nebo jen dočasně, po dobu konání voleb.  

Jinou  možností je souběžné zpracování  dat, (používané např.  při řízení dopravních systémů), nejméně s jedním pracovištěm umístěným opět v nadnárodním  prostředí, kdy platnost volby a zpracovávaných dat nastane pouze při shodném výsledku na obou pracovištích. To znemožní pozměňování dat a současně zajistí  i bezpečné zálohování systému.. Petr  Vavruška  

 

 (-) Internetová volba prý vytváří možnost kupování hlasů. S využitím zkušeností z Norska a Estonska je uvažována i možnost, že voliči volícímu  doma přes internet může  někdo svobodné volbě bránit a nutit ho hlasovat proti jeho přesvědčení. Takovýto volič si může za několik hodin opět sednout k počítači a své hlasovaní stornovat a hlasovat znovu, svobodně. Pokud to nebude možné, může přejít do standardní volební místnosti, tam zrušit svoji původní volbu a využít hlasovací lístek. To eliminuje i kupování hlasů protože kupující  nevědí, jestli volič svoje hlasovaní nezmění. 

—————

Zpět


Diskusní téma: * Systém nadnárodního dohledu

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.