* Způsoby realizace projektu

11.04.2013 22:46

Způsoby realizace projektu

 

(-) Má-li společnost přežít, bude nutno vzít rozum do hrsti, podívat se, jak se v krizi věci řeší chytře jinde a pokusit se tím inspirovat a hledat nové cesty. Neideologicky. Bohužel, děsivé je, že na to nemá ani česká vláda a asi na to nemají ani její ničivou politikou postižení občané. Obě strany zůstávají zaseknuté kdesi v r. 1980. Co s tím? Ptá se Jan Čulik, Táňa Fišerová a mnoho dalších.

 

(+) Projekt MÚVO se pokouší na tyto otázky odpovědět. Jediným receptem:  je - nespoléhat se na politiky a vývoj vzít legálním, ale důsledným způsobem do vlastních rukou. K tomu vytvořme ideologicky nezávislý volební server, kde nové myšlenky přímé demokracie nezapadnou v pomíjivých diskusích, budou žít a dále se rozvíjet. Kde každý výstup musí vyústit v jasnou a konkrétní odpověď na otázky: kdo, jak a kdy. Na jediné adrese sjednoťme všechny nejrůznorodější nespokojené, ale demokraticky smýšlející subjekty i občanské iniciativy, kde mohou své konkretní návrhy na zdokonalení principu přímé demokracie, rozpracovávat v realizovatelnou formu.

Web bude sloužit i jako rozcestník k www stránkám těchto organizací, kde  již může probíhat libovolná, třeba ideologická diskuse. To umožní jejich větší specializaci a omezí duplicity. A pokusme se umístit tlačítko tohoto webu na hlavní stránky nejvýznamějších portálů v ČR. Potom mohou hlasovatelné návrhy  „Menu volebních preferencí“ sloužit, ještě daleko před volbami, jako lakmusový papírek veřejného mínění, i jako podklad pro tvorbu programů politických stran. Také k vyhledávání nejvhodnějších kandidátů do parlamentu, v rámci příslušných pravidel k jejich prezentaci a k dlohodobější přípravě pro toto náročné poslání. 

 

(+)  Nejlepší je využít smysluplné projekty v minulosti již realizované. Za základ sw řešení pro volební server /jehož název je otevřený/, by mohly posloužit např. zkušenosti z již plně funkčních a využívaných aplikací kolem občanského sdružení nasstat.cz, který funguje jako rozcestník existujících projektů online aktivismu a disponuje již věšinou potřebných informací :

https://www.nasstat.cz

https://www.denikpolitika.cz/         

https://informaceprovsechny.cz/

https://www.kohovolit.eu/

https://www.nasipolitici.cz/

https://napistejim.cz/

https://slibujeme.cz

https://BudovaniStatu.cz

Např. aplikace sdružení KohoVolit.eu, využilo již téměř 1,5 milionů lidí. Jeho volební kalkulačka poradí koho volit podle shody vlastních postojů s názory kandidátů či stran. Již od r. 2006 využívá zkušenosti z obdobných testů v zahraničí. Lze  navolit i podrobné informace o kandidujících. V regionálních volbách to funguje /i když k samotnému volebnímu systému existují výhrady některých politologů/, pro předčasné parlamentní volby 2013 bude ale možno předkládat voličům stále jen omezenou kandidátku sestavenou stranickými vůdci.

Lze se domnívat, že po doplnění by mohla  podobná aplikace, již (neformálně) sloužit jak pro vytváření „Menu voličských očekávání“, tak i pro diskusi o návrhu druhé Ústavy ČR, v průběhu volebního období 2013-2017.

 

(+) Kvalifikovaný návrh nové Ústavy ČR byl, pod vedením Milana Valacha /dnes již bohužel zesnulého/,  detailně rozpracován týmem Hnutí za přímou demokracii již před několika lety.  https://www.hzpd.cz/navrh-obcanske-ustavy/ Jiný, novější návrh pochází z pera ekonoma Pavla Kohouta a byl představen v jeho knize Úsvit. Oba návrhy se v řadě bodů logicky liší. Právě to je skvělý start k veřejné diskusi, která by mohla být některým z těchto aktérů moderována.

 

(+) Podnikatelské a občanské iniciativy k nápravě neudržitelného stavu přicházející z nejširšího politického spektra jsou stále častější. Proč nevytvořit společný neideologický projekt, na jehož základě by bylo možno principy přímé demokracie reálně rozvíjet.

Z  praxe technika vím, že alfou/omegou tvorby výše specifikovaného sw je kvalita jeho zadání. Brainstorming se může stát vhodný nástrojem k vytříbení odborných názorů a funkcí. Nepochybně existují i další české firmy či subjekty, schopné tyto sw funkce za rozumnou cenu a s iniciativními slevami realizovat. Úspěšné ověření volebního systému MÚVO by se pro ně mohlo nakonec stát i prestižní reklamou.

 

 (+) O ČR se v zahraničí téměř nepíše. A když, tak převládá negativní image vytvářená těžko pochopitelnými skandály a také mnoha našimi politiky, za jejichž chování a morálku se slušný občan stydí.  Nemyslíte, že je na čase tento obraz změnit? Pražské jaro či Sametová revoluce se příliš nepovedly i když měly z počátku v zahraničí značný ohlas. Proč se nepokusit o revoluci na podstatně vyšší kvalitativní úrovni - na ustavení přímé demokracie s maximálním využitím filozofií a informačních technologií 3.tisíciletí? Jde o hodně – o čas, a o naše budoucí bytí.

—————

Zpět


Diskusní téma: * Způsoby realizace projektu

Datum: 14.05.2013

Vložil: Kamil Gregor

Titulek: Realizace projektu

Místo Vám vytvořeného harmonogramu doporučuji to nejprve vyzkoušet v malém, tedy bez změny legislativy například v rámci crowdsourcingu programu a volby vedení v nějaké straně, jako nástroj rozhodování voličů při komunálních volbách v nějaké obci a tak dále. Tím získáte zpětnou vazbu a budete moci ukázat, že Váš systém už někde dobře funguje. Dále můžete vytvořit webovou aplikaci, kde budou alespoň některé prvky Vašeho návrhu fungovat "nanečisto", tedy s reálnými daty ale bez vazby na výsledek voleb.

Odpovědět

—————

Datum: 14.05.2013

Vložil: Kamil Gregor

Titulek: Realizace Projektu

Kdo Vám dá peníze k prosazení projektu a jakou k tomu bude mít motivaci?

Odpovědět

—————