* Zvýšení volební účasti a angažovanosti voličů

11.04.2013 22:32

Zvýšení volební účasti a angažovanosti voličů

 

(-) Volební právo si většina občanů nezaslouží, tvrdí poslanec Škárka. „Volič se rozhoduje podle okamžitého popudu a sympatií a naprosto si nepamatuje historické souvislosti. Nechápu, jak člověk, který si utváří životní názor dle Dallasů, Ordinací v růžové zahradě, "superstárů" apod., může volit. Vždyť ani nemůže vědět, koho volí.

Rovnost volebního práva považuji za chybu, protože hlas pivaře z kampaně má stejnou váhu jako hlas člověka, který se rozhoduje např. podle toho, že si přečte programy, projde weby příslušných stran a věnuje hlasování určitou přípravu. Skoro by bylo dobré, aby volič, než by byl připuštěn k volební urně, musel složit základní volební "maturitu" a prokázat, že ví, co která strana v kterých oblastech prosazuje“.

,

(-) Názor profesora Hoschla: Tato země dnes prochází rozumovou, mravní i citovou krizí. To, co řeknu, není projevem univerzitní povýšenosti ani sarkasmu. Je to suché konstatování skutečnosti. Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Proč se o tom dnes zmiňují?

Jestliže jedinec, který je v této intelektové kategorii, má nějakým způsobem rozumět světu, má-li se v něm nějak pohybovat a má-li ho nějak uchopit, musí si ho drasticky zjednodušit. Těmto lidem uniká složitá mnohotvárnost, komplementarita, mnohoznačnost světa, a to, co v jejich očích zbývá, se dá rozdělit na jednoduché, elementy. Někdo je buď dobrý, nebo špatný. To, že hranice mezi dobrem a zlem neprochází ani mezi novými a starými strukturami, ani mezi komunisty a nekomunisty, ale srdcem - to uniká. Podobně unikají i jiné komplikovanosti.

 

(+)  Je nutné se duševně namáhat. Sehnat si dost relevantních informací, zvážit je, porovnat (právě to  je funkce systému MÚVO - poz. autora) a podle toho se nějakým způsobem rozhodnout. Pravděpodobně bude vhodné založit zcela nové politické síly, které budou mít lépe propracovaný systém kontroly mocenských mechanismů a poněkud jasněji v hlavě co chtějí a co nechtějí. MUDr. František Koukolík, DrSc.  

 

(-) Malá účast ve volbách je velkým problémem. V anketách lidé podporují prvky přímé demokracie, ale ve skutečnosti o politiku má zájem jen menšina. K tomu, aby lidé vůbec šli k volbám, je nutná dlouhodobá masáž a občany k odevzdání hlasů doslova vyhecovat. Např. Miloš Zeman navrhuje povinnou účast ve volbách a neúčast trestat finančními sankcemi ve výši 5000 Kč.. To by možná částečně zvýšilo účast, ale prakticky bez efektu angažovanosti. A představte si způsob vymáhání finančních sankcí prostřednictvím anonymních privátních firem se sídlem  na Kajmanských ostrovech, nedostaví-li se k volbám 4 miliony  voličů! To by pro  ně byl  obchod století!

Bohužel, u nás si nejsilnější strany prosadily diskriminační 5% limit. Volič, který nechce “zahodit” svůj hlas, nevolí podle svého skutečného přesvedčení, ale větší stranu, která ma šanci se do parlamentu dostat. J. Kuka

 

(-) Obtížnější pochopení fungování elektronického volebního systému může průměrného občana od voleb odradit. A k  přímé demokracii lidé, ani jejich současní představitelé,  ještě v Česku nedospěli,  musí se ji  teprve učit, chápat, a naučit se s ní i žít.

 

(+) Je nutné investovat svůj duševní kapitál. Tak jak se průměrný občan naučil ovládat komunikátory, počítače a veškerou elektroniku s kterou již žije, tak podobně musí investovat svůj duševní kapitál k pochopení prostředků a principů přímé demokracie. K tomu by měli napomoci besedy, internetové diskuse apod. A položme si  otázku:  Proč  nezačít s osvojováním prováděcího systému voleb třeba již v 9.třídě základní školy, a třeba v novém předmětu „aplikace přímé demokracie“. Jsem přesvědčen, že to ty děti dnešní internetové generace pochopí často rychleji než jejich rodiče.

Další možností je i vytvoření zajímavých počítačových her osvětlujících důsledky volebních rozhodnutí.  Na jejích vývoji se mohou podílet např. i politici, politologové, ekonomové, sociologové, statistici, právníci… To je ohromný prostor pro vývojáře!  A na druhé straně pro vzdělávání  voličů a možná i pro řadu politiků!

 

(+)  Volební loterie. Stojí za zvážení aplikovat, pro skutečně angažované voliče e-volebního systému MVO, volební loterii (inspirovanou Uniform Invoice Lotery). Jejími  automatickými  účastníky se stanou ti voliči,  kteří vyznačí svůj osobní postoj k  nabídce celého „menu voličského očekávání“ a nepoužijí tlačítko „tajná volba“.

Na konci voleb bude pro takovéto voliče vylosováno poslední trojčíslí identifikačního  kódu voliče a  pokud volič zjistí, že se shoduje s jeho  trojčíslím, získá výhru ve výši např. 10000  Kč. A pro ty vylosované voliče, kteří si současně prostudují i diskuse k nejméně 10 bodům volebního menu na jejich kmenových listech, a kteří v nich zakliknou náhodně umístěný kontrolní text, či správně odpoví na položené otázky, se odměna zvýší na 20000 Kč. Podobných variant se nabízí celá řada. Lze předpokládat, že by to mohlo (v hráčské velmoci jíž Česko je), podpořit zájem o e-volby aplikující přímou demokracii a napomohlo i všeobecné angažovanosti voličů mnohem lépe  než volební povinnost. 

—————

Zpět


Diskusní téma: * Zvýšení volební účasti a angažovanosti voličů

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.